☁ LTI (Learning Tools Interoperability) integration för e-learning

Gewijzigd op Thu, 29 Feb 2024 om 04:17 PM

Single Sign-On (SSO) via standarden Learning Tools Interoperability (LTI) gör det möjligt att låta deltagare starta en e-learning direkt efter att bokningen är bekräftad. Deltagarens data överförs direkt till ditt system via LTI-protokollet. Detta ökar användarvänligheten för deltagaren och sparar tid för dig som leverantör.

I den här artikeln

Hur fungerar LTI på Go-portaler?

Så snart Single Sign-On har aktiverats kommer knappen "Starta kurs" att visas på produktsidan, även innan bokningen har gjorts och betalats. När användaren klickar på knappen kommer hen direkt till leverantörens e-learningkurs.

Hur aktiverar du LTI?

Stöder ditt system LTI? Då kan du tillämpa Single Sign-On via LTI för alla dina e-learnings. I dagsläget måste detta aktiveras av Springest. Så om du vill använda LTI eller har frågor kring detta kan du kontakta vår datasupport (på engelska) eller skicka ett mejl till support@springest.se. Vi fixar det direkt eller hjälper dig vidare.

Teknisk implementering och riktlinjer

Vi har skapat vår SSO via LTI enligt dokumentationen från IMS Global, organisationen bakom LTI.

Notera att:

• Springest har LTI-version 1.1. Nyare versioner är bakåtkompatibla, så om du implementerar enligt en nyare version kommer det inte att påverka länken negativt.
  • Springest stöder för närvarande endast SSO från Springest till dig som "tool provider". Att skicka information från "tool provider" till Springest (exempelvis fortgång i kursen) stöds för närvarande inte.

Vårt system är flexibelt. Vi stöder SSO via LTI på flera sätt:

1. Ditt system hanterar en Start-URL (Launch URL) som gäller för alla dina produkter.

I det här fallet behöver du tillhandahålla:

• din Start-URL (Launch URL)
  • Konsumentnyckel (Consumer Key) och Delad hemlighet (Consumer Secret). Här finns två möjligheter: (a) du tillhandahåller en nyckel och en hemlighet som gäller för alla produkter, eller (b) du tillhandahåller en nyckel och en hemlighet per produkt (läs vidare nedan om att importera via XML).
  • en anpassad parameter per produkt som fungerar som ett unik id för produkten.

2. Ditt system hanterar särskilda Start-URL's (Launch URL) per produkt.

I det här fallet behöver du tillhandahålla:

• dina Start-URL's (Launch URL) per produkt
  • Konsumentnyckel (Consumer Key) och Delad hemlighet (Consumer Secret). Här finns två möjligheter: (a) du tillhandahåller en nyckel och en hemlighet som gäller för alla produkter, eller (b) du tillhandahåller en nyckel och en hemlighet per produkt (läs vidare nedan om att importera via XML).

Importera LTI-data via XML

Som beskrivet i artikeln lägg till och uppdatera ditt utbud med hjälp av XML kan du hålla ditt utbud på Springest uppdaterat automatiskt med hjälp av en XML-fil. I denna fil kan du även lägga till LTI-relaterad data. Exempelfilen product_example.xml innehåller ett exempel på hur du lägger till LTI-data.