AFAS: medewerkers importeren

Gewijzigd op Thu, 12 Oct 2023 om 12:18 PM

Springest kan uw medewerker gegevens direct uit AFAS importeren. Om Springest en AFAS te koppelen moeten er een paar stappen uitgevoerd worden. Deze moeten voornamelijk uitgevoerd in het AFAS systeem, waarbij enkele gegevens aan Springest geleverd moeten worden. De stappen staan hieronder beschreven.

Stap 1: Importeren van de Springest GetConnector

Om de medewerkers met de juiste gegevens in Springest te importeren hebben we een SpringestEmployees connector gemaakt welke je direct in AFAS kunt importeren. Deze bevat alle velden in een structuur die automatisch binnen Springest geimporteerd kan worden.

1. Download de Springest GetConnector.
  2. Ga naar: Algemeen / Uitvoer / Beheer / GetConnector.
  3. Klik op de actie: Importeren.
  4. Klik op: Bestand.
  5. Selecteer het 'Springest_Employees.gcn' bestand.
  6. Klik op: Voltooien. De voortgang van het importeren wordt getoond.
  7. Klik op: OK
  8. Klik op: Voltooien. Het importeren is afgerond.

Stap 2: Connector-Gebruiker toevoegen

Toegang tot de GetConnector verloopt via een unieke token, hiervoor is het aan te raden een speciale gebruiker toe te voegen welke alleen toegangsrechten heeft tot de GetConnectors.

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / Autorisatie tool.
  2. Ga naar: Gebruiker / Nieuwe systeemgebruiker.
  3. Vul de gebruikersnaam bij het veld Gebruiker in, bijvoorbeeld: "12345.Springest"
  4. Vul de omschrijving in, bijvoorbeeld: "Gebruiker voor Springest Connectors"
  5. Vul een wachtwoord in. Deze wordt niet direct gebruikt in de integratie, toch raden we aan een sterk willekeurig wachtwoord te kiezen.
  6. Klik op: Volgende.
  7. Vink alleen Connector aan.
  8. Klik op Voltooien.

Eventueel moeten er nog extra authorisaties worden toegevoegd. Op dit moment is dit nog niet zeker. Meer informatie daar over vind je in de AFAS Knowledgebase.

Meer informatie in de AFAS Knowledgebase.

Stap 3: AppConnector toevoegen

Naast de gebruiker dient er een AppConnector ingesteld te worden. De combinatie van Gebruiker en AppConnector bepaalt welke data er uiteindelijk toegankelijk wordt gemaakt via de Connector.

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / App connector.
  2. Klik op: Nieuw.
  3. Vul de omschrijving in, bijvoorbeeld: "Springest integratie".
  4. Klik op: Voltooien.
  5. De eigenschappen van de app connector worden geopend.
  6. Ga naar het tabblad: GetConnectoren.
  7. Klik op: Nieuw.
  8. Vink de Springest_Employees connector aan.
  9. Klik op: Voltooien.
  10. Klik op: OK.

Meer informatie in de AFAS Knowledgebase.

Stap 4: Unieke token genereren

Door middel van deze token autoriseert AFAS de verzoeken van Springest aan de GetConnector. Deze unieke token dient eenmalig gegenereerd te worden.

1. Ga naar: Algemeen / Beheer / App connector.
  2. Open de eigenschappen van de in stap 3 gemaakte app connector.
  3. Vink het veld Geblokkeerd uit.
  4. Ga naar het tabblad: Gebruikerstokens.
  5. Klik op: Nieuw.
  6. Selecteer de in stap 2 gemaakte gebruiker.
  7. Vul de omschrijving in. Deze moet uniek zijn. Bijvoorbeeld: "Springest integratie".
  8. Klik op: Volgende.
  9. Klik op: Kopieer. Met deze actie kopieer je de token naar het Klembord.
  10. Let op: deze unieke token is maar één keer zichtbaar. Als je hem in deze stap niet kopieert, dient hij opnieuw gegenereerd te worden en vervalt de oude token.
  11. Klik op: Voltooien.

Meer informatie in de AFAS Knowledgebase.

Stap 5: Stuur gegevens naar Springest

Springest heeft twee dingen nodig:

1. De unieke token die gegenereerd is in stap 4.
  2. Het deelnemersnummer van jullie AFAS omgeving. Dit is in principe een 5-cijferig nummer, bijvoorbeeld 12345.

Met deze gegevens kunnen we de medewerkersgegevens importeren.